Mentor/gids voor buitenbeentjes (4-21 jaar)

Iemand die een stukje met je kind meeloopt

Kinderen en jongeren met hoogbegaafde en/of hooggevoelige kenmerken ('hoogbewuste' kinderen) kunnen het moeilijk hebben om hun weg te vinden in het leven en in hun eigen hoofd. Deze kinderen kunnen er heel veel aan hebben als iemand regelmatig met ze mee kan 'denken'. Die vanuit de eigen ervaring van het hoogbegaafd-/hooggevoeligzijn perspectief kan bieden, vertrouwen of hoop kan geven, die relativeert, antwoord op (levens)vragen geeft, bewust maakt van mogelijkheden en die valkuilen aanwijst. Iemand die gedachten, gebeurtenissen of emoties kan duiden. Die kan spiegelen of een voorbeeldrol kan spelen en als het nodig is vaardigheden kan aanleren.

Voor wie?

Zo'n mentor/gids die regelmatig met hen praat is vooral heel geschikt voor kinderen en jongeren met een 'vol hoofd'. Denkers die veel piekeren en moeite hebben grip te krijgen op zichzelf en hun leven. Die zich wat verloren voelen in een wereld die niet echt lijkt te passen bij hoe zij zich van binnen voelen. Voor zulke kinderen kan ik een mentor of gids zijn. Iemand die een stukje op hun levenspad 'meeloopt'.

Wat?

De mentorsessies vinden in de buitenlucht plaats. We praten wandelend, overgooiend, voetballend, of gewoon zittend in het gras of op een bankje. De openheid van het landschap maakt het gemakkelijker en natuurlijker om ontspannen, open gesprekken te hebben. Iets actiefs doen tijdens het praten zorgt ervoor dat de controle van het rationele denken iets losser wordt, zodat je beter tot de kern kunt komen. De sessies zijn luchtig en speels als het kan, ernstig als het moet. Maar altijd vanuit een open en accepterende houding, waarin het kind of de jongere zich veilig voelt om te delen wat hem/haar bezighoudt, angstig maakt, zorgen geeft of dwars zit.

Bij deze gesprekken heeft je kind een groot deel van de regie in handen. Hij/zij bepaalt zelf waar we over praten. Natuurlijk zal ik ingangetjes proberen te vinden als ik vermoedens heb over wat er op het moment het zwaarst weegt, maar ik zal nooit dwingen of als een therapeut gaan 'graven'. Gesprekken verlopen zo natuurlijk mogelijk. De gesprekken kunnen wekelijks plaatsvinden, maar ook tweewekelijks of maandelijks. Net waar behoefte aan is.

Doel(en)

Het doel van deze gesprekken is aan de ene kant om het hart te luchten - erg belangrijk bij kinderen en jongeren die zichzelf in hun eigen hoofd kunnen vastdraaien. Anderzijds kan het goed zijn als hun gedachten op een ander spoor worden gezet. Als hun (negatieve) overtuigingen over zichzelf of de buitenwereld uitgedaagd of gecorrigeerd worden. Als er alternatieve zienswijzen worden aangereikt of als zelfkennis wordt vergroot.

Je kind zal na elk gesprek lichter, rustiger en/of vrolijker zijn. Op langere termijn zal hij of zij structureel beter in zijn/haar vel gaan zitten, meer zelfvertrouwen krijgen, meer op eigen benen gaan staan en (weer) met meer enthousiasme naar het leven en de toekomst kijken.


Interesse in deze dienst?

Vul hieronder je naam, e-mail adres en telefoonnummer in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op over de mogelijkheden. Je zit dan nog nergens aan vast en je gegevens worden nergens anders voor gebruikt dan voor dit contact.