Even voorstellen

Ik ben Luuk Kolthof (1982), van opleiding pedagoog/opvoedkundige (MSc) en van nature een buitenbeentje. Rond mijn 21ste is bij mij vastgesteld dat ik hoogbegaafd/hoogsensitief ben. Daar heb ik toen weinig conclusies uit getrokken. Ik wist al dat ik wat slimmer was dan anderen, dus mijn iq was niet echt schokkend voor me. Het besef dat er veel meer bij hoogbegaafdheid komt kijken - gevoeligheid, creativiteit, intensiteit, bewustheid - en dat veel van mijn strubbelingen met mezelf en het leven hier hun oorsprong vonden, kwam pas een stuk later.

Hooggevoelig, hoogbegaafd, hoogbewust zijn dus labels die je op me kunt plakken. Die labels heb ik nu niet meer zo hard nodig, maar ze hebben me wel geholpen mijzelf beter te begrijpen en te waarderen. Lange tijd was ik liever 'normaal' geweest, terwijl ik me vaak een buitenbeentje voelde. Gelukkig kun je het niet je hele leven volhouden om je authentieke zelf te ontkennen en onderdrukken en ben ik langzaam maar zeker steeds meer als mezelf in het leven gaan staan. Dat is een proces van afpellen, herijken, loslaten en ontdekken geweest. Soms verwarrend en pijnlijk, maar vooral ook een fascinerende en erg interessante reis. Een reis zonder bestemming, die onverminderd verder gaat.

Drijfveren

De inzichten, ervaring en kennis die ik op mijn levenspad verzamel, mijn theoretische kennis uit mijn masteropleiding pedagogiek en mijn praktijkervaring in het (hoogbegaafden)onderwijs zet ik in om andere volwassen buitenbeentjes en jongere buitenbeentjes op weg te helpen in hún reis. En dat doe ik via PERRON 130 dan ook met veel plezier. Ik ben graag een mentor/gids voor kinderen en jongeren op weg te helpen op hun levensreis. Ik ondersteun ouders bij de opvoeding van hun kleurrijke kinderen en sta hen en leerkrachten ook graag bij als er sprake is van onderwijsproblemen. Voor volwassenen bied ik e-mailconsultaties (pagina hiervoor wordt nog gemaakt!) en 1-op-1 coachingsessies (ook hiervoor is de pagina nog in de maak).

Mijn drijfveren hiervoor zijn heel eenvoudig: terugkijkend op mijn kindertijd/puberteit en op mijn zoektocht als volwassene had ik best wat meer begeleiding gehad willen hebben van iemand die hetzelfde in elkaar stak als ik. Iemand die het zelfontdekkingsproces dat ik nu met veel vallen en opstaan en grotendeels alleen heb vormgegeven een beetje had kunnen stroomlijnen. Als ik zo'n iemand kan zijn voor een ander en van betekenis kan zijn in zijn/haar leven, dan geeft me dat veel voldoening. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat meer hoogbegaafden/hooggevoeligen zich uitspreken. Dat zij hun kleuren laten zien en hun specifieke toon en smaak toevoegen aan de wereld. Ik geloof dat de wereld daar beter van kan worden. En ten slotte vind ik het gewoon erg leuk om kleurrijke, eigenwijze, excentrieke mensen (jong en oud) te leren kennen en te zien opbloeien.

Wat ik nog meer doe

Als rechtgeaarde hoogbegaafde 'multipotentialist' houd ik me niet met slechts één ding bezig. Naast het begeleiden van buitenbeentjes wil ik met OASEonderwijs ook graag ons onderwijssysteem (helpen) veranderen. Niet specifiek voor hoogbegaafde leerlingen, maar voor alle kinderen. Ik vind namelijk dat ons huidige onderwijssysteem veel te veel in dienst staat van een economisch systeem dat geen recht doet aan wie wij als mens zijn. Ik vind dat ons onderwijs niet genoeg aandacht heeft voor het wezen kind (net zoals onze maatschappij te weinig aandacht heeft voor het wezen mens), waardoor er bovendien allerlei vermijdbare problemen ontstaan. Door onderwijs te baseren op één fundamenteel ander principe, zouden we flinke stappen kunnen zetten. Als we durven...

Tekenen doe ik al zolang ik mij kan herinneren en op mijn 16e ben ik begonnen met schilderen. Dit doe ik nog altijd regelmatig en met veel plezier. Ik schilder 'poëtisch-absurdistische' werken met een symbolische gelaagdheid. Mijn werk komt intuïtief tot stand en vaak weet ik niet zo goed wat de betekenis ervan is. Mijn kunst hoeft ook niet 'begrepen' te worden. Liever zaai ik vrolijke verwarring. Lange tijd heb ik alleen voor mijzelf geschilderd, maar in 2019 heb ik de stap genomen mijn schilderijen ook te exposeren en te verkopen. Inmiddels heeft mijn geschilderde werk een thuis gevonden bij Smelik&Stokking Galleries in Den Haag.

Ook ben ik - last but zeker not least - geliefde van Janna en vader van onze heerlijk enthousiaste zoon Tijn.