Op het juiste spoor

Voor hoogbegaafde/hooggevoelige kinderen en jongeren kan het moeilijk zijn hun weg te vinden. In het leven. In de wereld. In hun eigen hoofd. In hun vriendschappen en andere relaties. Op school. De 'normale' paden lijken om één of andere reden niet voor hen te werken. Hoogbegaafde/hooggevoelige kinderen kunnen al op jonge leeftijd gaan worstelen - met zichzelf, hun emoties of hun omgeving. Hun natuurlijke lichtheid, nieuwsgierigheid en enthousiasme maken plaats voor een bepaalde zwaarte, die niet lijkt te passen.

Als je dit met je kind ziet gebeuren kan dat zorgen baren. Dat is terecht, want deze tekens kunnen een voorbode zijn voor grotere problemen, zoals bijvoorbeeld depressie. Gelukkig zijn hoogbegaafde/hooggevoelige kinderen ook veerkrachtig, creatief en gedreven en kunnen ze relatief gemakkelijk weer op het juiste spoor gezet worden. Bij mij zijn ze op PERRON 130 van harte welkom!

Hoogbegaafde kinderen weer lekker in hun vel

Voor wie is PERRON 130 bedoeld?

Is je kind een beetje een 'buitenbeentje'? Op de één of andere manier anders 'bedraad' dan veel andere kinderen? Lijkt hij/zij niet lekker in zijn/haar vel te zitten en maak je je daar zorgen over? Dan kun je bij PERRON 130 terecht. PERRON 130 is namelijk bedoeld voor kinderen en jongeren met hoogbegaafde en/of hoogsensitieve kenmerken. Kinderen en jongeren die in bepaalde - of alle - eigenschappen wat intenser zijn. Bij wie de 'knoppen' wat verder opengedraaid lijken. Kinderen en jongeren die wat gevoeliger staan afgesteld. Die dromeriger en/of creatiever zijn. En die er moeite mee hebben hiermee - of met de buitenwereld - om te gaan. Kort gezegd, 'buitenbeentjes' die een beetje teveel tegen moeilijkheden op lopen. Maar ook als ouder kun je met opvoedvragen of bij onderwijsproblemen bij PERRON 130 terecht.

 

PERRON 130 is er dus voor kinderen/jongeren die:
  • er moeite mee lijken te hebben hun pad te vinden
  • met zichzelf of hun omgeving in de knoop zitten
  • vast dreigen te lopen of al vastgelopen zijn
  • zich lijken terug te trekken uit het leven of juist constant in conflict zijn met hun omgeving
  • last hebben van eenzaamheid, driftbuien of somberte
  • veel in hun hoofd zitten, veel piekeren en een vol hoofd hebben
  • een mismatch (lijken te) ervaren tussen zichzelf en anderen en hier last van hebben
  • die niet zo goed weten wat ze met zichzelf of met anderen moeten
  • een negatief zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen hebben
  • op school problemen ervaren

Voor deze kinderen en hun ouders kan PERRON 130 een mooi vertrekpunt zijn voor meer lichtheid, hoop en vertrouwen.

 

Welke diensten biedt PERRON 130?

Mentorsessies

Kinderen en jongeren met hoogbegaafde en/of hooggevoelige kenmerken kunnen het moeilijk hebben om hun weg te vinden in het leven en in hun eigen hoofd. Deze kinderen kunnen er heel veel aan hebben als iemand regelmatig met ze mee kan 'denken'. Hier zijn de mentorsessies voor.

Meer lezen →

Opvoedondersteuning

Hoe leidt je eventuele spanningen van je kind in goede banen? Hoe ga je met zijn/haar emoties en intensiteit om? Hoe houdt je je relatie met je kind goed als zijn gedrag 'lastig' is? Wat doe je als je kind overstuur is? Als ouder kun je met dit soort (opvoed)vragen ook bij PERRON 130 terecht.

Meer lezen →

Advies over school

Op school is er lang niet altijd ruimte voor de specifieke behoeften en eigenschappen van hoogbegaafde leerlingen, waardoor er spanningen en conflicten kunnen ontstaan. Als hiervan sprak is kun je als ouder ook bij PERRON 130 terecht voor onderwijsadvies.

Meer lezen →

Even voorstellen

Ik ben Luuk Kolthof (1982),  van opleiding pedagoog/opvoedkundige (MSc) en van nature een buitenbeentje. Als hoogbegaafde/hooggevoelige heb ik een behoorlijk kronkelig en af en toe hobbelig levenspad gelopen. Terugkijkend op mijn reis tot nu toe kan ik zeggen dat ik een hoop heb geleerd, maar ook dat het een hoop geworstel was om mezelf te vinden en trouw te blijven. Hoewel je als buitenbeentje - of eigenlijk als mens in het algemeen - altijd hindernissen zult tegenkomen in het leven, is het worstelen met jezelf of het leven in mijn ogen niet per se nodig of wenselijk. Als je jezelf niet eerst kwijtraakt hoef je ook niet zo lang te zoeken voordat je kunt gaan leven in overeenstemming met wie je bent en hoef je minder 'rommel' op te ruimen als je volwassen bent.

Met PERRON 130 help ik buitenbeentjes (jong en oud) die worstelen met zichzelf en/of het leven. Ik help ze zichzelf te leren kennen, te accepteren en te waarderen. Ik loop een stukje met ze mee op hun levenspad en wijs ze op valkuilen en mogelijkheden. Ik bied perspectief, vertrouwen en hoop en duid gedachten, emoties en gebeurtenissen die ze zelf (nog) niet goed kunnen plaatsen. Ik pik gemakkelijk subtiele signalen op en kan door mijn speelse natuur goed contact leggen met kinderen. Volwassenen hebben aan mij een serieuze en grondige denker en observator met een licht absurd gevoel voor humor. Ik zet mijn kennis, ervaring en talenten graag in om kleurrijke mensen op pad te helpen. Meer over mij →