Overmatig aanpassen – hét ingrediënt voor problemen van hoogbegaafden

“Hoogbegaafde kinderen lopen meer risico om het doelwit van pesten te worden, omdat ze zich anders gedragen dan leeftijdsgenoten.” Het is waarschijnlijk wat ongelukkig verwoord, maar het doet wel pijn.

 

Bron: https://www.nji.nl/cap-j/c103-problemen-verbandhoudend-met-hoogbegaafdheid

Aanpassen op zich is niet erg

Aanpassen moeten we ons allemaal. Of misschien is afstemmen een beter woord. Peuters komen er misschien nog wel mee weg, maar volwassenen die altijd maar ongefilterd en ongeremd zichzelf zijn, al hun emoties eruit gooien en op al hun impulsen handelen zijn meestal niet de meest evenwichtige of productieve personen. We leven nu eenmaal met een hoop soortgenoten op een bolletje in de ruimte, dus van tijd tot tijd moeten we ons schikken.

Je stelselmatig overmatig aanpassen is echter een ander verhaal. Als je in het sociale verkeer vrijwel altijd een rol speelt en je ware ik zorgvuldig verborgen houdt, zorgt dat voor allerlei problemen.

Waarom hoogbegaafden zich vaak teveel aanpassen

Hoogbegaafde kinderen hebben net als iedereen de behoefte om geaccepteerd en gewaard te worden. Om gezien, gehoord, begrepen en erkend te worden in wie ze zijn. Maar als je anders in elkaar zit, maak je van jongs af aan mee dat je wordt buitengesloten, wordt bespot, wordt genegeerd of vreemde blikken krijgt als je jezelf bent. Als je je enthousiasme, je interesses, je intensiteit, je denkvermogens laat zien. Zaken die vaak krachtiger zijn dan gemiddeld en die in onze ‘doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-cultuur’ lang niet altijd gewaardeerd of zelfs maar geaccepteerd worden

En dus ga je je aanpassen. Je raakt gespitst op de verwachtingen en sociale codes die ergens gelden en zorgt ervoor dat je binnen lijntjes blijft. Tot je op een punt komt dat je zelf – bijna? – gaat geloven dat je die aangepaste zelf bent. Je weet niet meer wie je echt bent. En dat zorgt voor problemen:

  • Je maakt verkeerde (levens)keuzes op basis van een niet kloppend zelfbeeld
  • Het monitoren van de verwachtingen en jezelf ‘klein’ houden kosten je veel energie en hersenkracht
  • Je voelt je altijd onzeker en kwetsbaar in sociale situaties omdat je ‘ontmaskerd’ kunt worden
  • Je maakt je potentie niet waar en voelt je een vreemde in je eigen leven

Daarom is het zo belangrijk om te snappen wat er – behalve een hoog iq – bij hoogbegaafdheid allemaal nog meer kan komen kijken. Dat hoogbegaafde kinderen en jongeren kunnen opgroeien in omgevingen waar ze zich niet overmatig hoeven aan te passen en gezien en gewaardeerd worden om wie ze zijn. Mensen met een hoop mogelijkheden en creativiteit. Zodat zij hun stem kunnen laten horen en hun kleuren kunnen toevoegen aan de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *